
Wino z własnej winnicy

Z produkcji i sprzedaży wina utrzymuje się na całym świecie miliony ludzi. Jednak nie wszystkim winiarzom udaje się uzyskać wino dobrej jakości. Efekt tej złożonej i trudnej przecież pracy rąk ludzkich jest jaskrawo widoczny na półkach naszych sklepowych półek. Większość łatwo dostępnych cenowo win, to wina z wyraźnymi wadami, przeważnie bardzo słabe. Zazwyczaj są to podobne do siebie, pozbawione "duszy" produkty przemysłowego winiarstwa. Wina dobrej jakości są natomiast zbyt drogie, jak na możliwości finansowe przeciętnego Polaka. Kupując tylko jedną butelkę dziennie wina przyzwoitej jakości, to miesięczny wydatek ok. 1000 zł. Mało budżetów rodzinnych w Polsce mogłoby wytrzymać takie dodatkowe obciążenie finansowe. Cóż więc uczynić, aby zakosztować na co dzień wspaniałego smaku wina, zyskać na zdrowiu, a jednocześnie nie nadszarpnąć zbytnio rodzinnego budżetu? Odpowiedź na to pytanie zawarta jest w tytule niniejszego artykułu: Wino z własnej winnicy! - to w Polsce całkiem realne. Przyszli winiarze będą musieli opanować nie tylko zasady uprawy winnego krzewu, ale również niełatwe przecież prace w piwnicy. Warto jednak zadać sobie nieco trudu i wyrzeczeń. Kontakt z tą wdzięczną, ciekawą, mistyczną rośliną, jaką jest winorośl, może przynieść sporo niezwykłych wrażeń i radości, nie wspominając już o końcowym efekcie jakim będzie smaczne i zdrowe wino.
Zakładamy winnicę

Wielkość przyszłej winnicy można obliczyć na podstawie "zapotrzebowania" na wino w rodzinie właściciela, oraz z założenia, że z 1m2 winnicy można uzyskać mniej więcej jedną butelkę (0,75 l) gotowego wina. Jeżeli planujemy wyprodukować rocznie na przykład 500 l wina to winnica powinna mieć powierzchnię ok. 7 arów (700 m2). Przy typowej rozstawie krzewów 2 x 1m będzie konieczne posadzenie 350 krzewów winorośli. W tym miejscu warto poinformować, że w Polsce pomimo złego prawa dla producentów, nie ma żadnych ograniczeń ilościowych dla wina wyprodukowanego domowym sposobem i na własny użytek. Zezwolenie na produkcję jest potrzebne tylko wtedy gdy mamy zamiar wino sprzedawać.
Kluczowym warunkiem dla uzyskania dobrej jakości wina jest wybór odpowiedniej odmiany do uprawy. Asortyment polecanych do uprawy w Polsce odmian jest wystarczająco szeroki, aby zaspokoić często bardzo różnorodne wymagania plantatorów. Do uprawy w polskim klimacie najlepiej nadają się tzw. mieszańce złożone winorośli. Są wystarczająco odporne, a jednocześnie zadowalają jakością wina. Do gorszych warunków mikroklimatycznych należy polecić mniej szlachetne, ale najbardziej odporne i niezawodne mieszańce klasyczne, szczególnie gdy nie planujemy okrywania krzewów na zimę.

Większość odpowiednich pod winnice działek jest położona w terenach podgórskich, gdzie gleby są cięższe, w znacznym stopniu zachwaszczone i zaniedbane. Dlatego też sporo pracy wymaga ich przygotowanie przed wysadzeniem krzewów. Pierwszym zabiegiem jest wyrównanie i oczyszczenie terenu z chwastów oraz zwapnowanie gleby, a w następnej kolejności z kilkumiesięcznym odstępem czasu, nawożenie obornikiem. W celu obliczenia dokładnych dawek wapna nawozowego i obornika konieczne jest wykonanie analizy chemicznej gleby. W najbliższym laboratorium rolniczym należy zlecić oznaczenie odczynu (pH) oraz zawartość: potasu, fosforu i magnezu w mg/100 g gleby. Aby nie dopuścić do przewapnowania gleby jednorazowa dawka wapna nawozowego nie może przekroczyć 2500 kg CaO na 1 ha, czyli np. 3 t 80% wapna 1 ha. Gdy odczyn gleby będzie nadal zbyt niski, wapnowanie po upływie kilku miesięcy należy powtórzyć. Decydując się na nawożenie wyłącznie obornikiem (co jest najbardziej polecane) trzeba zastosować przed założeniem winnicy 8-10 t obornika na 10 arowe poletko. Przed wiosennym wysadzaniem krzewów odpowiednią porą na przyoranie obornika jest późna jesień. Decyzja o wybranym sposobie formowania krzewów musi być podjęta jeszcze przed sadzeniem, gdyż krzewy należy posadzić w odpowiedniej rozstawie. Do sadzenia przystępujemy dopiero po dokładnym wyrównaniu, rozmierzeniu terenu i wytyczeniu miejsc pod krzewy. Szerokość międzyrzędzi jest uzależniona zwykle od stosowanej mechanizacji, ale ze względu na dobre nasłonecznienie krzewów nie powinna być mniejsza od 2 m, przy wysokości szpalerów nie przekraczającej 1,7 m. Decydując się na najprostszy sposób formowania krzewów, jednoramienny sznur Guyota, odstępy między krzewami w rzędach powinny wynosić 1 m.

Zakładając winnicę na glebach ubogich w składniki pokarmowe, można stosować zaprawianie dołków przed sadzeniem, dobrze przefermentowanym obornikiem. Obornik należy zakopać głębiej i odizolować od korzeni sadzonek kilkucentymetrową warstwą ziemi.
Dla większości odmian odpowiednim sposobem formowania, pasującym do polskiego klimatu jest jednoramienny sznur Guyota, a w przypadku odmian wymagających krótszego cięcia forma Casenave'a. Wysokość całkowita rusztowania powinna w tym przypadku wynosić 1,7 - 1,8 m. Odmiany silnie rosnące i tworzące mrozowytrzymały pień mogą być prowadzone także w wysokich i bardziej przestrzennych formach. Na glebach bardzo ubogich i suchych można zastosować formę bezpienną krzaczastą, najlepiej w wersji zmodyfikowanej (z jednym dłużej przyciętym pędem i przygiętym poziomo). Ze względu na łatwość okrywania, forma bezpienna jest odpowiednim sposobem uprawy wrażliwszych na przemarzanie odmian winorośli europejskiej.

Bieżące nawożenie i sposób pielęgnacji gleby będzie w praktyce uzależnione od przyjętej technologii uprawy; konwencjonalnej (nie jest już dzisiaj polecana), integrowanej lub organicznej (biologicznej). W uprawie integrowanej dopuszczalne jest nawożenie mineralne, oparte jednak na ścisłych obliczeniach, których podstawą są wyniki analizy gleby. Na mniejszych, kilkunastoarowych winnicach, wyłączne nawożenie organiczne nie stanowi większego problemu, gdyż obornika nie potrzeba dużo. W pielęgnacji gleby na niewielkich plantacjach można zastosować okresowe ściółkowanie, wysiew roślin motylkowych na przyoranie, lub po prostu ręczne odchwaszczanie. W każdym konkretnym przypadku decyzja będzie należeć do właściciela winnicy. Wypada jedynie gorąco zachęcić do stosowania jak najbardziej naturalnych, przyjaznych dla środowiska, metod uprawy. Dla osiągnięcia wysokiej jakości "biowina" warto to zrobić.
Od zastosowanej technologii uprawy będzie uzależniony również sposób ochrony krzewów przed chorobami i szkodnikami. W przypadku zdecydowanej większości odmian mieszańcowych, przy poprawnej agrotechnice i starannej pielęgnacji krzewów, ochronę chemiczną stosuje się rzadko. W uprawie organicznej dopuszczalne jest stosowanie preparatów siarkowych (Siarkol) i produkowanych na bazie tlenochlorku miedziowego (głównie Miedzian). Decydując się jednak na biologiczną uprawę krzewów, należy przede wszystkim wybrać odmiany najbardziej odporne na choroby grzybowe. Podstawą tak uprawy organicznej jak i integrowanej, powinna być jednak sprzyjająca lepszej zdrowotności krzewów agrotechnika i wybór odmiany wystarczająco odpornej na choroby. Mniej podatne na choroby są krzewy prowadzone w wyższych formach, nie zagęszczone, dobrze przewietrzane, mniej obciążone owocowaniem. Bardziej podatne na choroby są natomiast krzewy przenawożone azotem, szczególnie w warunkach silnej infekcji grzyba. Zarodniki chorób grzybowych zimują przede wszystkim na pędach i opadłych liściach, dlatego wszystkie resztki roślinne powinny być jesienią z powierzchni winnicy dokładnie wygrabione i spalone.
Odmiany winorośli na wina białe:
Nazwa odmiany | Pochodzenie | Pora dojrzewania | Plenność krzewów | Zawartość cukru w moszczu w kg/100 l | Barwa owoców | Jakość wina | Odporność na choroby | Mrozowy- trzymałość |
Aurora (mk) | Francja | wczesna 10-20.09 | wysoka | 16-20 | jasnożółta | średnia | wysoka | -28°C |
Bianca (mz) | Węgry | śr. wcz. 20-30.09 | średnia | 18-22 | żółta | wysoka | b.wysoka | -25°C |
Biona (mz) | Mołdowa | śr.wcz. 20-30.09 | wysoka | 15-18 | jasnozielona | wysoka | wysoka | -24°C |
Cserszegi Füszeres (v) | Węgry | śr.późna 01-10.10 | średnia | 16-20 | żółtozielona | b.wysoka | średnia | -22°C |
Hibernal (mz) | Niemcy | śr. późna 01-10.10 | wysoka | 16-22 | jasnozielona | b.wysoka | średnia | -25°C |
Jutrzenka (mz) | Polska | wczesna 10-20.09 | wysoka | 18-22 | żółtozielona | wysoka | wysoka | -24°C |
Kernling (v) | Niemcy | śr.późna 01-10.10 | średnia | 17-22 | różowa | wysoka | niska | -20°C |
Merzling (mz) | Niemcy | śr.wcz. 20-30.09 | wysoka | 17-20 | żółtozielona | wysoka | średnia | -22°C |
Muskat odeski (mz) | Ukraina | śr.wcz. 20-30.09 | średnia | 18-22 | żółta | wysoka | wysoka | -24°C |
Nachodka (mz) | Rosja | śr. wcz. 20-30.09 | średnia | 17-20 | jasnozielona | wysoka | wysoka | -27°C |
Ortega (v) | Niemcy | śr.wcz. 20-30.09 | średnia | 18-22 | jasnożółta | wysoka | niska | -21°C |
Pinot Gris (v) | Francja | śr.późna 01-10.10 | niska | 16-19 | purpurowa | b.wysoka | niska | -19°C |
Seyval Blanc (mk) | Francja | śr. późna 01-10.10 | b.wysoka | 15-21 | żółtozielona | wysoka | b.wysoka | -26°C |
Sibera (mz) | Niemcy | śr. wcz. 20-30.09 | wysoka | 16-19 | jasnozielona | wysoka | b.wysoka | -26°C |
Siegerrebe (v) | Niemcy | wczesna 10-20.09 | średnia | 18-22 | różowa | wysoka | średnia | -22°C |
Traminer (v) | Austria | śr.późna 01-10.10 | niska | 16-20 | różowa | b.wysoka | niska | -20°C |
Zenit (v) | Węgry | śr.wcz. 10-20.09 | średnia | 17-20 | żółtozielona | b.wysoka | niska | -18°C |
Odmiany winorośli na wina czerwone:
Nazwa odmiany | Pochodzenie | Pora dojrzewania | Plenność krzewów | Zawartość cukru w soku (%) | Barwa owoców | Barwa wina | Jakość wina | Odporność na choroby | Mrozowy- trzymałość |
Abouriou (v) | Francja | śr. wczesna | niska | 17-21 | granatowa | ciemno- czerwona | b. wysoka | średnia | -20°C |
Agni (v) (p) | Czechy | b. wczesna | średnia | 18-22 | granatowa | ciemno- czerwona | wysoka | niska | -20°C |
Cascade (mk) | Francja | wczesna | wysoka | 15-19 | fioletowa | jasno- czerwona | niska | b. wysoka | -30°C |
Domina (v) | Niemcy | śr. wczesna | średnia | 16-19 | granatowa | czerwona | wysoka | niska | -20°C |
Dunaj (v) | Słowacja | śr. wczesna | średnia | 18-24 | granatowa | czerwona | b. wysoka | średnia | -22°C |
Gołubok (mz) | Ukraina | wczesna | średnia | 18-22 | granatowa | ciemno- czerwona | średnia | średnia | -23°C |
Leon Millot(mk) | Francja | śr. wczesna | wysoka | 17-22 | granatowa | czerwona | wysoka | wysoka | -28°C |
Marechal Foch (mk) | Francja | wczesna | wysoka | 18-22 | granatowa | czerwona | średnia | b. wysoka | -28°C |
Medina (mz) | Węgry | śr. wczesna | średnia | 17-19 | granatowa | jasno- czerwona | średnia | wysoka | -22°C |
MI 5-26 mz (p) | Czechy | śr. późna | wysoka | 16-19 | granatowa | czerwona | b. wysoka | średnia | -22°C |
Negritionok mz (p) | Rosja | wczesna | średnia | 18-24 | granatowa | ciemno- czerwona | wysoka | średnia | -24°C |
Pinot Noir Precoce (v) | Francja | śr. wczesna | niska | 16-20 | granatowa | czerwona | wysoka | niska | -20°C |
Regent(mz) | Niemcy | śr. wczesna | wysoka | 17-20 | granatowa | ciemno- czerwona | b. wysoka | wysoka | -23°C |
Rondo(mz) | Niemcy | wczesna | wysoka | 17-19 | granatowa | czerwona | wysoka | średnia | -23°C |
Turan (v) (p) | Węgry | śr. wczesna | średnia | 16-19 | granatowa | czerwona | wysoka | niska | -20°C |
Wiszniowyj Rannij (mz) | Ukraina | śr. wczesna | wysoka | 16-19 | granatowa | ciemno- czerwona | wysoka | średnia | -23°C |
Zweigeltrebe (v) | Austria | śr. późna | średnia | 15-18 | granatowa | czerwona | b. wysoka | niska | -22°C |
(mk) - mieszaniec klasyczny,
(mz) - mieszaniec złożony,
(v) - Vitis vinifera.
Pogrubionym drukiem oznaczone są odmiany najbardziej przydatne do uprawy.
Roman Myśliwiec
Świat Win nr 4/03r.
Świat Win nr 4/03r.