
Stanowisko pod winnicę
Od momentu posadzenia krzewów winorośli rozpoczyna się długoletnia praca plantatora. Błędy popełnione podczas zakładania winnicy są trudne do naprawienia i mają w późniejszych latach decydujący wpływ na opłacalność uprawy - przestrzega Roman Myśliwiec z Polskiego Instytutu Winorośli i Wina w Krakowie.
![]() |
Rys. 1. Mapka najlepszych w Polsce
terenów pod uprawę winorośli |
Wybór stanowiska
Charakterystyczną cechą polskiego klimatu jest duża zmienność, dlatego szczególnego znaczenia nabiera wybór miejsca o najbardziej korzystnym mikroklimacie. Najlepsze są stoki o wystawie południowo-zachodniej, południowej lub w mniejszym stopniu południowo-wschodniej. Działka pod winnicę powinna być wzniesiona nad otaczający teren, ze swobodnym odpływem chłodnych (ciężkich) mas powietrza. Na stoku o większym odchyleniu w kierunku zachodnim mikroklimat jest łagodny i bardziej wilgotny. Teren odchylony bardziej na wschód ma mikroklimat ostrzejszy, bardziej suchy i częściej nawiedzany przez zimne i wysuszające wiatry północno-wschodnie. Stoki o ekspozycji zachodniej, a zwłaszcza wschodniej, mają ograniczone zastosowanie pod winnice.![]() |
Rys. 2. Nasłonecznienie stanowiska zależy od jego położenia na stoku |
Osłony przeciwwiatrowe
Zlokalizowanie winnicy nad dnem doliny gwarantuje szybki odpływ zimnego powietrza, np. podczas późnych przymrozków wiosennych. W praktyce znaczenie ma nawet kilkumetrowa różnica poziomów. Poniżej dolnej granicy plantacji nie mogą znajdować się żadne przeszkody hamujące odpływ chłodnego powietrza, np. drzewa, zarośla, mury, zabudowania, fałdy terenu.![]() |
Rys. 3. Wpływ zbiornika wodnego na temperaturę otoczenia. |
Najlepiej, jeśli osłony przeciwwiatrowe znajdują się z trzech stron plantacji. Osłona górna powinna być najwyższa i najbardziej szczelna, zmniejsza bowiem niekorzystne działanie zimnych i suchych wiatrów północnych i północno-wschodnich. Zatrzymuje ponadto spływającą w dół stoku najzimniejszą, przygruntową warstwę powietrza, wprowadzając na jej miejsce warstwę cieplejszą - zjawisko to podwyższa temperaturę w mikroklimacie winnicy. Osłony boczne, czyli wschodnia i zachodnia, muszą być tak zaprojektowane, aby nie zacieniały krzewów rano i wieczorem. Odstęp osłony od najbliższego rzędu krzewów powinien wynosić minimum 1,5 wysokości osłony. Zachodnia osłona chroni winnicę przed burzami i silnymi wiatrami letnimi. Szczelność osłony zapewniają co najmniej 2 lub 3 pasy drzew i krzewów. Podczas zakładania osłony wschodniej nie można zapominać o gatunkach drzew i krzewów iglastych, bo musi być ona szczelna także zimą, chroniąc winnicę przed mroźnymi wiatrami. Funkcje osłon przeciwwiatrowych mogą również spełniać z powodzeniem różne istniejące już w okolicy obiekty, np. zabudowania mieszkalne i gospodarcze, szklarnie, tunele foliowe, mury, sady wysokopienne, lasy, nierówności terenu.
Zalety zbiornika wodnego
![]() |
Węgierskie winnice na powulkanicznych stokach. |
Przygotowanie gleby
![]() |
Winnica na tarasach Ahr w Niemczech. |
Jeżeli gleba wymaga wapnowania, należy je wykonać jesienią, w roku poprzedzającym rok przygotowawczy. Obliczenie wymaganej ilości nawozu wapniowego należy zlecić stacji chemiczno-rolniczej, dostarczając do laboratorium próbkę gleby i nawozu wapniowego, którego będziemy używać. Na podstawie oznaczonego pH gleby oraz procentowej zawartości CaO w nawozie wapniowym oblicza się dawkę wapna na jednostkę powierzchni pola. Większość odmian winorośli polecanych do uprawy w Polsce wymaga odczynu gleby w granicach pH 6,5-7,2.
![]() |
Winnica tarasowa Silberberg w Austrii. |
Nawożenie przed sadzeniem winorośli najlepiej opierać na nawozach naturalnych, czyli oborniku lub kompoście. Przed posadzeniem krzewów pole należy nawieźć dobrze przefermentowanym obornikiem, najlepiej bydlęcym w dawce 8-10 kg/m2. Obornik wzbogaca dodatkowo głebę w próchnicę, żelazo i mikroelementy (mangan, cynk, bor, miedź, molibden, kobalt). Dobrej jakości, przefermentowany obornik zawiera około: 0,5% N; 0,3% P205; 0,7% K20; 0,2% MgO, 0,5% CaO. Stosując dawkę obornika 50 t/ha, wnosimy do gleby około: 250kg N, 65kg P 250kg K, 60kg Mg i 180kg Ca.
Nawożenie punktowe
Zamiast obornika można zastosować wapnowany kompost w ilości 10-15 kg/m2. Dobrym sposobem na oszczędne gospodarowanie nawozem naturalnym jest zaprawianie dołków podczas sadzenia krzewów. W młodym wieku korzenie i tak nie sięgają zbyt daleko, dlatego nawet niewielka dawka nawozu w dołku (2-3 kg) wystarczy dla dobrego wzrostu krzewu.W przypadku braku nawozów naturalnych należy zastosować nawozy mineralne. Prace najlepiej rozpocząć od pobrania próbki gleby w celu oznaczenia zasobności w makroelementy. Oddając próbkę do analizy, zleca się oznaczenie zawartości podstawowych składników, czyli potasu, fosforu, magnezu, wyrażonych w mg/100 g suchej masy gleby. Oznacza się również zawartości części spławialnych (ilastych) oraz gęstość suchej masy gleby (w kg/m3). Znając wymienione cechy gleby, można dokładnie ustalić, jakie dawki poszczególnych nawozów zastosować przed założeniem winnicy. W tabeli podano optymalną zawartość podstawowych makroelementów, w zależności od typu gleby i zawartości części spławialnych.
Po wysianiu wszystkich nawozów należy wykonać głęboką orkę z pogłębiaczem, aby nawozy mogły przedostać się do głębszych warstw gleby. Zastosowanie pogłębiacza umożliwia zniszczenie tzw. podeszwy płużnej, czyli zbitej warstwy podornej gleby. Jeżeli wykonanie głębokiej orki okaże się niemożliwe, np. z powodu płytkiego zalegania warstwy skalistej, należy zamówić w szkółce sadzonki krótsze (20-25 cm). Trzeba się wówczas liczyć ze zwiększonym ryzykiem przemarznięcia korzeni krzewów w mroźne i bezśnieżne zimy i z mniejszą wytrzymałością krzewów na suszę.
Cenne nawozy zielone

Roman Myśliwiec
Warzywa 9/2008
Warzywa 9/2008