Winnica Golesz

Pielęgnujemy winorośl



Jeśli masz na działce winorośl, warto dowiedzieć się jak z nią postępować, aby jak najdłużej cieszyć się jej owocami.

Najbardziej narażone na uszkodzenia mrozowe są pąki i pędy jednoroczne, następnie wieloletnie części krzewów, czyli pnie i ramiona. Najważniejszy jest jednak system korzeniowy krzewów, gdy przemarznie, krzewy giną. Dlatego też zawsze przed zimą obsypujemy krzewy kopczykami ziemi do wysokości ok. 30 cm. Dodatkowa warstwa ziemi chroni przed przemarznięciem nie tylko korzenie, ale i przyziemny węzeł krzewienia. Regenerujące się krzewy powinny być szczególnie starannie pielęgnowane. Kopczyki rozgarniamy możliwie późno, ale jeszcze przed całkowitym rozwinięciem się pąków, które podczas odkopywania mogłyby być uszkodzone.

Nawozimy

Krzewy nawozimy przede wszystkim azotem. Na glebach wystarczająco przepuszczalnych dobre wyniki daje rozcieńczona gnojówka. Na glebach ciężkich nie ma zazwyczaj potrzeby podlewania krzewów, więc lepiej zastosować saletrę amonową lub saletrzak. Nawozy rozsypujemy wianuszkiem wokół krzewów i mieszamy z ziemią. Zarówno niedobór jak i nadmiar azotu ma niekorzystny wpływ na efektywność kwitnienia. Późnym latem i jesienią, najważniejszym makroelementem dla winorośli jest potas, sprzyja lepszemu dojrzewaniu owoców, a co najważniejsze lepszemu drewnieniu pędów. Dobre zdrewnienie pędów decyduje o odpowiednio wysokiej mrozoodporności krzewów.


Podlewamy

Ważnym zabiegiem dla regenerujących się krzewów jest podlewanie. Niedobór wody na początku wegetacji zdarza się zazwyczaj na glebach lekkich, piaszczystych. W przypadku gleb ciężkich, gliniastych należy bardzo ostrożnie stosować podlewanie, gdyż winorośl bardzo nie lubi nadmiaru wody. W głębszych warstwach gleba powinna być umiarkowanie wilgotna, ale nie mokra. Przed podlewaniem zawsze kontrolujemy najpierw wilgotność gleby. Jeżeli gleba pobrana z głębokości 15-20 cm jest sypka - podlewanie jest konieczne, jeżeli jest wilgotna, lepka i daje się ugniatać - wstrzymujemy się z podlewaniem. Długotrwały nadmiar wilgoci w glebie hamuje wzrost krzewów, a w krańcowych przypadkach jest powodem występowania chlorozy. Młode liście i wierzchołki latorośli żółkną, a następnie zasychają. Należy wtedy zadbać o osuszenie zbyt mokrego terenu poprzez drenaż i częste spulchnianie gleby.
W okresie letnim glebę wokół krzewów odchwaszczamy i spulchniamy częstym motyczkowaniem. Wyrastające pędy starannie podwiązujemy do palika. Pędy syleptyczne, popularnie zwane pasierbami, wyłamujemy w początkowym stadium wzrostu, przy długości do 10 cm. Wyłamywanie zbyt długich pasierbów powoduje rany, dlatego należy je przyciąć nad pierwszym lub drugim listkiem.
Regenerujące się po mrozach krzewy kwitną później, zwykle nie w czerwcu, a w pierwszej połowie lipca. Kwitnienie to niezwykle ważna faza rocznego cyklu rozwojowego winorośli. Jej prawidłowy przebieg ma decydujący wpływ na wielkość i jakość plonu winogron. Kwitnienie wymaga przede wszystkim ciepłej i bezdeszczowej pogody. Najkorzystniejsza jest temperatura powietrza w granicach 18-30°C.
Konieczność podlewania krzewów w czasie kwitnienia zdarza się tylko podczas trwającej suszy na glebach zbyt lekkich, piaszczystych. Susza, ale i także nadmiar wilgoci w glebie mogą być przyczyną nieprawidłowego przebiegu kwitnienia. Deszcze i chłody powodują, że kwitnienie się przedłuża i jego efektywność jest gorsza.

Uszczykujemy wierzchołki latorośli

Zabiegiem poprawiającym kwitnienie jest uszczykiwanie wierzchołków latorośli. Zabieg polega na przycięciu 3 górnych węzłów (ok. 30 cm), wszystkich latorośli na krzewie. Wierzchołki skraca się bezpośrednio przed kwitnieniem, najpóźniej, gdy pojedyncze kwiaty zaczynają się rozwijać. Przycięcie hamuje na kilka dni intensywny wzrost latorośli, co powoduje lepsze odżywianie kwiatostanów.

Roman Myśliwiec
Działkowiec 7/06

SADZONKI WINOROŚLI
oferta na wiosnę 2017


WINA Z NASZEJ WINNICY
rocznik 2015


ABC zakładania
winnicy


Droga do własnej
winnicy


Ostatnio dodane:
Winiarz z Podkarpacia autorem
nowych odmian winorośli


www.roman-mysliwiec.pl
akademiawina.org
© Winnica Golesz 2016