Jutrzenka - polska odmiana
Jutrzenka |
Powstała z krzyżowania odmian Villard Blanc (Seyve Villard 12-375) i Pinot Blanc.
Cechy morfologiczne
Koronka jest białawozielona, delikatnie omszona, łodyżka - prążkowana i gładka. Wyrastające wąsy są długie, dobrze rozwinięte, zazwyczaj po 3 na każdej latorośli.W pełni wyrośnięte liście są duże, o kształcie pięciokątnym lub lekko okrągławe, płaskie; ząbki na obrzeżach duże, o brzegach prostych lub nieznacznie wybrzuszonych. Ogonek liściowy jest długi, słabo bruzdowany z różowymi prążkami. Wierzchnia strona liści matowa, skórzasta, ciemnożółtozielona, spodnia - jasnozielona, bardziej błyszcząca.
Wyrastające latorośle są grube, proste, o wzniesionym typie wzrostu. Drewnieją wcześnie i prawie na całej długości. Łoza jest jasnobrązowa w delikatne, ciemniejsze prążki. Okazałe kwiatostany osadzone są na dość długich szypułkach. Kwiaty są obupłciowe.
Grona średniej wielkości lub duże, stożkowato-cylindryczne, średnio zwarte. Jagody w gronach kuliste, średniej wielkości (średnicy 16-18 mm), jasnożółtozielone, z jaśniejszym woskowym nalotem na powierzchni. Skórka średniej grubości, miąższ średnio zwarty, o intensywnym aromacie świeżej mięty, liści czarnej porzeczki i cytrusów. Średnia zawartość cukru w moszczu - 18 kg/100 litrów.
Fenologia i cechy gospodarcze
Krzewy rosną silnie, ale równomiernie, plonują dobrze przy różnych sposobach cięcia, ale najbardziej dla nich polecana jest forma jednoramiennego sznura Guyota. Rośliny dość wcześnie rozpoczynają wegetację i średnio wcześnie kwitnienie. Owoce dojrzewają najczęściej w trzeciej dekadzie września, plony są duże i regularne - co roku. Rośliny są średnio odporne na mróz (wytrzymują zimowe spadki temperatury do ok. -24°C). Cechują się wysoką odpornością na mączniaka prawdziwego winorośli i szarą pleśń oraz średnią odpornością na mączniaka rzekomego winorośli. W mniej sprzyjających warunkach pogodowych potrzebne są 2 lub 3 zabiegi ochronne w sezonie, ale przy braku źródła infekcji roślin można nie opryskiwać w ogóle.Owoce tej odmiany są stosunkowo duże i ładne, ale z powodu zbyt intensywnego i specyficznego aromatu są mało przydatne jako konsumpcyjne. Również z tego względu mniej nadają się do wyrobu win wytrawnych. Stanowią natomiast bardzo dobry surowiec do wyrobu jakościowych win likierowych, wzmacnianych metodą porto. Można wtedy z nich uzyskać wino wysokiej jakości, o intensywnym aromacie charakterystycznym dla owoców tej odmiany.
Roman Myśliwiec
Szkółkarstwo nr 4/07
Szkółkarstwo nr 4/07