Nagroda w Paryżu dla ampelografii 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce
Polski winiarz Roman Myśliwiec nagrodzony przez francuski instytut winiarski.
Książka "101 odmian winorośli" współautorstwa Romana Myśliwca otrzymała specjalne wyróżnienie prestiżowej organizacji Office International de la Vigne et du Vin. W czasie ceremonii, która odbyła się w Paryżu 18 września 2001r. międzynarodowy instytut promocji wina i winiarstwa z siedzibą we Francji docenił "wyczerpujący charakter publikacji oraz jej oparcie na osobistych doświadczeniach autora".
O Romanie Myśliwcu właścicielu pierwszej w Polsce eksperymentalnej hodowli winorośli na wino, Gazeta Wyborcza pisała już na wiosnę 2002r. Myśliwiec prowadzi również szkółkę krzewów winorośli, a jego książka jest podsumowaniem wielu lat pracy nad wyborem odmian przystosowanych do polskich warunków klimatycznych.
Myśliwiec znalazł się w Paryżu w znakomitym gronie. OIV nagrodziło także książki z Francji, Rumunii, Niemiec, Włoch i Wlk. Brytanii, a także filmy dokumentalne o winach alzackich, bordoskich i katalońskich.
Główną nagrodę za film zdobył krótki metraż portugalski o najstarszym dębie korkowym na świecie.
Ceremonię przyznania nagród zakończyła degustacja 211 win z całego świata, nagrodzonych w różnych konkursach pod patronatem OIV w roku 2001.
Wojciech Bońkowski
autor notatki jest dziennikarzem piszącym o winie,
towarzyszył R. Myśliwcowi podczas ceremonii przyznania nagrody.
Książka przedstawiona została do nagrody z rekomendacji krakowskiej Akademii Wina
autor notatki jest dziennikarzem piszącym o winie,
towarzyszył R. Myśliwcowi podczas ceremonii przyznania nagrody.
Książka przedstawiona została do nagrody z rekomendacji krakowskiej Akademii Wina
Nagrodę wręczają: Dyrektor Generalny O.I.V. Georges Dutruc-Rosset (po lewej) oraz Ambasador Słowacji w Belgii i Luksemburgu Frantisek Lipka, przewodniczący jury konkursu (po prawej). |
|
Degustacja 220 win nagrodzonych na światowych konkursach. Na fotografii po prawej: Dyrektor Szwajcarskiej Akademii Wina Pierre Mermier, po lewej Dyrektor Międzynarodowej Akademii Gastronomii Michel Genin. |
|
Ekspozycja nagrodzonych książek. |
|
Dyplom. |